ÖSTRA RYDS KAKAN = MAGDALENAKAKAN På Östra Rydsdagen den 13 Augusti 2016 utsågs Östra Rydskakan. Stenhård konkurrens och med bara 1 poäng vann Caroline Gustavssons kaka. Den döptes till Magdalena kakan, Magdalena var Östra Ryds skyddshelgon före reformationen. Recept. Mördegskaka med hemgjord Rabarber & Jordgubbssylt och mandelmassa. Ser ut att vara en torr kaka, men inuti gömmer sig något helt annat! Precis som Östra Ryds bor, överraskande trevliga! 20 stora kakor 150 grader i varmluftsugn och 175 grader i vanlig ugn ca 15 minuter. Deg: 400 gram tärnat kylskåpskallt smör 9 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker ev 2-3 msk kallt vatten Fyllning: 200 gram mandelmassa 2 dl Rabarber och jordgubbssylt (se recept nedan) Ägg till pensling Pärlsocker Mandelspån Kör alla ingredienser till degen i matberedare till en smulig massa. Tryck snabbt ihop till en deg på bakbordet. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten så går den ihop lättare. Forma till en tjock rulle ca 8 cm i diameter, tryck ihop den ordentligt så inga sprickor finns kvar i mitten. Gärna mellan plastfolie. Skär av ca 1 cm i var ände, för att forma prickarna av. Pensla rullen med ägg och rulla i pärlsocker med hjälp av plasten. Skär i 20 stycken drygt centimetertjocka skivor med skarp kniv. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Tryck försiktigt en fördjupning i mitten med hjälp av botten på ett litet glas ca 4 cm i diameter. Rulla små bollar av resterande deg och fäst med lite ägg eller vatten som prickar över bokstaven "Ö". Rulla mandelmassan till en rulle drygt 3 cm i diameter, skär i drygt centimeter tjocka skivor och lägg i gropen. Klicka på sylten ca 2 tsk eller spritsa med hjälp av en spritspåse. Toppa med flagad mandel och grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och precis börjar ta lite färg på under sidan. De ska vara lite knäckigt knapriga i kanten och mjukt sega i mitten. Rabarber och jordgubbssylt (ger ca 7 dl sylt) 8 dl Rabarber, skuren i skivor 2 dl Jordgubbar Rivet skal av 1 citron 0,5 kg sylt socker 1 kapsyl vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker Några mosade blåbär som passeras genom sil för att färga sylten med. Blanda samman allt och koka i 5 minuter. Skumma noga och tryck gärna med en mosstöt för att fördela sönder frukten något. Häll upp på väl rengjorda burkar, skruva på locket och vänd upp och ner för att skapa vaccum och längre hållbarhet. Förvara mörkt och svalt. Tips! Kan enkelt göras allergivänlig så att ALLA kan äta den! Välj gluten och mjölkfria alternativ och pensla prickarna med någon droppe vatten istället för ägg, rulla i pärlsocker utan att pensla med ägg. Gör en mandelfri mandelmassa och toppa med solroskärnor. Mandel- och nötfri mandelmassa; 1 dl solroskärnor (naturella) 1 dl florsocker 1/2 tsk vaniljsocker 2 msk grädde, mjölk eller mjölkfritt alternativ Allt detta mixas med stavmixer till önskad konsistens. Supergott!!! Låt er väl smaka❤ Caroline Gustavsson i Rosstorp